کالیبراسیون ترازوها
حسگر ترازوهای یک کفه ای الکترونیکی عبارت است از یک سیستم سیم پیچ که در آن جریان الکتریکی برقرار شده و در اثر ایجاد تعادل نیروی مغناطیسی در سیم پیچ و نیروی گرانش زمین عمل توزین انجام میشود. ممکن است از حسگرهای دیگر نیز در عمل توزین استفاده شود. ترازوها به صورت خود نمایشگر (نمایشگر بدون وسیله) نیمه خود نمایشگر (نمایشگر با عوامل کمکی) و غیر خود نمایشگر نمایش از طریق وسیله دیگر) ساخته میشوند قابلیت قرائت با نماد d به عنوان کمترین مقدار نمایش معادل) با تفکیک پذیری در وسایل دیگر) و بیشینه ظرفیت با نماد max و فاصله بررسی کننده ترازو با نماد از مهمترین مشخصاتی هستند که ترازو با آنها توصیف می.شود در وسایل دیجیتال e = d و در بقیه d < e ۱۰d در نظر گرفته میشود وke = 10 kg که عدد صحیح مثبت، منفی یا صفر است. با قرار دادن جسم تحت اندازه گیری بر روی کفه ترازوی الکترونیکی عمل توزین انجام میشود. قبل از هر توزینی نقطه با جرم صفر در این ترازوها باید کنترل شود. به هنگام توزین از عوامل تأثیر گذار باید جلوگیری کرد. جریان هوا عدم تراز بودن ترازو، ارتعاش و مواد آلاینده از مهمترین عوامل تأثیر گذار در توزین با این ترازوها محسوب می شوند.

وسایل و مواد مورد نیاز برای کالیبراسیون ترازو ها
تجهیزات مرجع مورد نیاز
در کالیبراسیون ترازوهای یک کفه ای الکتریکی وسیله مرجع مناسب وزنه های مرجع (استاندارد) هستند که به صورت جعبه وزنه یا وزنه تکی مورد استفاده قرار میگیرند قبل از تهیه وسیله مرجع کاربر باید با استفاده از کاتالوگ سازنده کلاس ترازو را تشخیص دهد تا از آن کلاس وزنه مورد استفاده مشخص شود. کلاس ترازوی تحت کالیبراسیون باید یکی از کلاسهای مشخص شده و یا با معادل آنها مطابقت داشته باشد.
بررسی ظاهری و آماده سازی
ترازو و وزنه های مرجع باید با حلال مناسب مانند کف صابون، الکل و غیره تمیز و سپس . خشک شوند و به مدت مشخص شده فرصت داده تا پایدار شود. انتخاب حلال بر عهده کاربر است؛ ولی به هیچ عنوان نباید از مواد اسیدی و موادی که با جنس وزنه واکنش داشته باشد – حتی در حالت خیلی ضعیف استفاده شود.
* ترازو باید بر روی میز تراز و پوششهای آن بررسی شود.
* ترازو باید روشن و زمان گرم شدن آن مطابق با دستور سازنده رعایت شود تا به وضعیت عادی توزین
برسد.
* ترازو باید بر روی میز تراز و صفر آن بدون بار تنظیم شود. در صورت عدم تساوی صفر، مقدار آن ثبت شود. پوششهای ترازو بررسی و از صحت آنها اطمینان حاصل شود. در صورت وجود کالیبراسیون داخلی باید با وزنه های داخلی کالیبراسیون داخلی انجام شود و در گواهینامه کالیبراسیون گزارش شود.
*کمیته پنج نقطه باید در گستره ی اندازه گیری تراز و انتخاب شود.
اجرای مقایسه
ترازو باید با وزنه های مرجع به صورت رفت و برگشت به ترتیب از نقطه اول تا نقطه آخر مقایسه شود و
نتایج به دست آمده ثبت شود.
**یادآوری:
اگر تک وزنه ای روی کفه ترازو قرار داده میشود این وزنه در مرکز هندسی صفحه بار ترازو گذاشته می شود ولی اگر تعداد وزنه ها به اندازه ای باشد که امکان قرارگیری روی هم مشکل باشد بهتر است وزنه ها به طور یکنواخت بر روی صفحه بار توزیع شوند.
بررسی خطی بودن
***اجرای آزمون تکرار پذیری
آزمون تکرار پذیری با بار max و ۲/max برای وسایل توزین کمتر از ظرفیت ۱۰۰۰ کیلوگرم باید کمینه
به تعداد ۱۰ بار و برای وسایل بیشتر از ۱۰۰۰ کیلوگرم کمیته سه بار انجام شود مقدار میانگین ( RE) و انحراف
استاندارد برای هر آزمون محاسبه و مقدار آن باید ثبت شود.
***اجرای آزمون بارگذاری خارج از مرکز
آزمون بارگذاری خارج از مرکز باید با وزنه ۳/max1 یا max (هر کدام که در دسترس باشد) در
پنج نقطه صفحه بار انجام گرفته و نتایج حاصل از آن ثبت شود.